уторак, 19. децембар 2017.

Neka se (o)kreće!


U trenutku kada je Merkur retrogradan, devet meseci nakon poslednjeg bloga, eto mene! Da li je Merkur učinio da se vratim, tj. da li je on inicirao prebiranje po fiokama prošlih dana i sumiranje godine, ili je to samo tipičan prednovogodišnji čin koji većina nas praktikuje, nemam pojma. Kako god, tu smo Merkur i ja spremni da kopamo!

Razmišljajući odakle da počnem, kako da te silne mesece i dešavanja pustim da teku, da li hronološki ili po nekim događajima i likovim, vraćala sam se uporno na jedno. Ili tačnije na jednog. Kada sam ga upoznala na klupi na malom Tašu dugo sam posmatrala njegove šake i stopala i pokušavala da odgonetnem tajnu njegovog nadimka. Ništa mi nije ličilo na šape. Iako je podsećao na veselog medu, nalik onom iz Mapetovaca, uvek spremnog da ispriča neku anegdotu i zabavi nas, nadimak ipak nije krio nikakvu misteriju, već je bio vezan za njegovo prezime. Kao i ogrlica sa kandžama oko njegovog vrata. Imenom ga nikad nisam ni nazvala. Nismo bili previše bliski. Nikada tih prvih godina poznanstva. Znala sam o njemu mnogo, ali ne i njegovu najveću slabost. Ona mi se predstvila baš kad ga je odvukla na ivicu. Ali je tog puta iskoračio nazad, vratio nam se, potrudio se. Po povratku me je iznenadio svojim naprasnim pozivom na kafu i željom da mi ispriča sve. I ono što sam želela da čujem, a i ono u šta nisam mogla da verujem. Od tad smo pričali često, družili se dosta, bivali bliži nego ranije. Posle svog iskoraka nije bio isti, ali je još uvek onaj veseljak često izlazio na površinu. Imao je planove, želje, snove, trudio se da nađe svoje mesto na ovom svetu. A i mi smo se trudili da ga nađe.  Slušali smo njegove priče o masonima, a i o masovnim ribama, o manjku poroda u društvu, o neostvarenim trojkama, a i o dobijenim desetkama, prelazili smo preko nekih pogrešnih koraka, tolerisali njegovu ogromnu svojeglavost i sebičnost, tj. bolje reći egocentričnost.  A onda je sa ovog sveta otišao u svom stilu - na najsebičniji, najegocentričniji način! I nadam se, našao svoj mir. A ja sam ostala ljuta, besna i mnogo tužna. Jer je odustao. Jer je odbacio sve planove i snove. Jer više nemamo s kim da prebiramo po tim ludim temama. Jer je opet mislio samo na sebe. Jer sam bila bespomoćna. Jer sam daleko. Jer sam i ja sebična. Poslednje slike s njim su upravo sa mog rođendana. Predivnog rođendana sa najdražim prijateljima, na terasi iznad krovova Vračara tih toplih junskih dana u Beogradu.

Svoj prvi kanadski godišnji odmor EjEnEj je provela kao svaki novopečeni imigrant - u otadžbini. Pred odlazak na zasluženi odmor, obećan joj je novi full time štand kad se vrati. Tako je i bilo. Biotherm pionirka je svoju plavo-belu uniformu zamenila prelepom Clarins crvenom haljinom u stilu tetkica-čistačica iz 80. godina stare nam domovine. Borosane su ipak nedostajale, ali nije nedostajalo inspiracije za edukaciju severnoameričkih koleginica koje o tom modnom detalju nisu imale predstavu, a želeli smo, mi iz te priče, da podelimo čemu se svakodnevno smejemo kad se pojavim u svojoj mantil-haljini tj. kecelji. Na kraju su  koleginice zaključile da to mora da je jako udobna i zdrava obuća, što za leđa, što za stopala, a i da smo 80. bili bas napredni. Eh… I tako je EjEnEj avanzovala u tetkicu, oprostite, u Clarins bjuti advajzerku i pomerila se u prednji deo prodavnice, odmah iza Chanela! A, kakav skok! Na novom štandu EjEnEj je naučila i da šminka mušterije, da radi poseban Clarins tretman lica, da ubedi kanadske dame da lice treba prati, a zatim kreme mazati.
Leto u Torontu je ovog puta bilo prilično loše u smislu vremenskih uslova. Veoma kišno proleće je uslovilo poplave, pa su omiljene plaže na kojima smo prošlog leta provodili dosta dana, ovog leta bile zatvorene. A i ovog leta je full time bjuti advajzerka aktuelna, te i nije ostajalo mnogo za plažu. Ali došao je septembar i prvi gosti! Prvi, najhrabriji (ili najsrećniji) je preleteo okean, ostao dovoljno dugo da se naviknem da je tu, pa da bude teško kad ode. S prvim gostom smo imali i prvi ovogodišnji odlazak na omiljenu plažu, savršeno isplaniran ceo dan gušterisanja na suncu i uživanja. A onda se gost u sred tog savršenog dana ukočio! To je donelo nove avanture na ostrvu gde je do trajekta inače potrebno 20 minuta laganim hodom, ali naša avantura se pretvorila u dvočasovni pohod do kopna gde mu je na kraju Spok iz Zvezdanih staza spasao život - dao mu flaster protiv bolova! Ne, nismo bili pod dejstvom ničega osim bola, ali je tu, u luci, svakog dana muškarac u kostimu Spoka i očigledno ima dobro koferče prve pomoći sa svačim protiv bolova. I ko zna šta još krije u svom spejsi-koferčetu! Naš gost je krajem septembra odleteo, ne sa Spokom na Enterprajz, već Er-Fransom na stari kontinent, a u moj život je uletela još jedna osoba koja mi je oduzela i ta dva slobodna dana van uniforme tetkice!

Ako se sećate, prošle godine, čim sam došla u Toronto, otvoren je konkurs za predavača češkog za početnike na Univerzitetu Toronto. Predala sam prijavu, ali nisam im bila potrebna. Ukratko, osoba koja je držala taj kurs je odlučila da ga zadrži za sebe. Ovog avgusta mi se ta ista osoba obratila mejlom sa pitanjem da li bih ponovo konkurisala, jer će od septembra trebati novi predavač za iste predmete. Jok, ti bi! I ovog puta sam dobila mesto predavača na UofT. Hej, da li ste ti, Ana i ti, EjEnEj svesne! Gde je skakanje do plafona, smaračice jedne! Hej, tri šamara svakoj! I tako se pojavila Professor Petrov koja je od septembra Ani oduzela slobodne dane, a EjEnEj presvlačila u garderobu raznih boja i modela i odlazila među studente. Oh, kakav je osećaj sreće Professor Petrov unela u naše živote! Dva dana u nedelji po dva sata omiljenog posla! Pozornica na kojoj sam najbolja je opet moja! Posle samo 14 meseci imigrantskog života, ja sam na Univerzitetu, ja imam svoje studente, ja imam opet zadatak da učim druge, ja imam svoju kancelariju (doduše sa milenijumskom prašinom i knjigama koje malo vuku na memlu), ja sam opet na svom terenu, svoj na svome! Volim neplanirano i ničim izazvano pojavljivanje Professor Petrov! Moram vam priznati da je EjEnEj bila malo ljubomorna i u početku zbunjena, ko je sad pa ova kad sam ja taman preuzela primarno mesto uspešne karijeristkinje, ali tri čvrge su sve rešile i EjEnEj je najzad dozvolila da Ana uživa u starom-novom liku svog života! I tako je od septembra EjEnEj bila pet dana na sceni, Professor Petrov dva, a Ana nije uspevala baš mnogo da uradi u pauzama njihovih činova.


Tako je brzo došao i ovaj predbožićni period, Professor Petrov je dovoljno naučila svoje studente da mogu da uživaju na raspustu, EjEnEj je slobodne dane ustupila Ani da sa Merkurom rovari, podseti se, napiše nešto. Dolazi nam drugi kanadski Božić, kuće u kraju su opet okićene, pokloni se sumanuto kupuju, božićne i novogodišnje žurke se planiraju, a ja mogu da sumiram da je ovo bila odlična godina u kojoj sam mnogo naučila i o sebi i o drugima, godina u kojoj sam bila toliko srećna da sam se u jednom trenutku leta za Beograd uplašila i pomislila da se avion ruši jer nešto loše mora da se desi, godina u kojoj je jedna draga osoba otišla sa ovog sveta, godina u kojoj su neke osobe oživele deo moje energije koja je podstakla lavinu lepog, godina koja čekam da prođe kako bi se u sledećoj pokrenulo  još toliko toga! To vam je ukratko to! Neka se samo (o)kreće!



Нема коментара:

Постави коментар